måndag 6 augusti 2012

Söta gröna smaker

Idag var dagen för sockerexperiment hemma hos oss. Min kompis gör sommarens godaste saft på bladen från svartvinbärsbusken. Det har tagit mig flera år att komma ihåg att fråga efter recept men nu har jag äntligen fått det. Den vanliga saften på svarta vinbär har jag aldrig tyckt om, men den man gör på bladen är underbar. Tyvärr är bladen ganska fula nu så jag lyckades bara skrapa ihop till en halv sats, men man kan ju inte dricka hur mycket saft som helst ändå.

Svartvinbärsbladssaft 
2 liter svartvinbärsblad tätt packade (obs -blad från röda vinbär har ingen smak)
3 citroner, tunt skivade
2 kg socker och 2 liter vatten - kokas till en sockerlag

Saften görs enligt samma princip som flädersaft. Lägg bladen och de skivade citronerna i en bunke eller kastrull. Häll på den kokheta sockerlagen. Låt stå svalt i fem dagar och sila sedan upp saften genom silduk.
Kan inte bli lättare!


När jag var nere på lotten insåg jag också att mina tomater höll på att kvävas av slingerkrassen som även i år verkar ha tagit tillväxthormoner (förra året var det bönorna som höll på att stryka med av denna boaorm utklädd till söta krasseblommor). Givetvis rasade en massa gröna tomater till marken när jag skulle befria plantorna. Men, är man på sylt- och safthumör så gör inte det så mycket. Grön tomatsylt eller marmelad är jättegott. Så det blev ett litet experiment därhemma efter det att jag googlat runt lite för inspiration.

Sylt på gröna tomater
500 gram gröna tomater
2,5 deciliter socker
1 citron (saften av citronen)
0,5 matsked av smaksättning: färsk timjan, riven ingefära, mortlad kardemumma eller vad man gillar.

Det blir bäst om man skållar och skalar tomaterna. Men det är inte lätt. När jag insåg att jag även var tvungen att skära bort en del av fruktköttet för att få av skalen gav jag upp och tog fram mixerstaven. Vilket funkade bra det med. Så antingen skållar, skalar och hackar man - eller så kan man skålla och sedan slänga ner tomaterna i en matberedare eller stoppa en mixerstav i kastrullen.

Pressa citronen och häll saften över tomaterna tillsammans med sockret. Låt puttra på låg värme i kanske 30 minuter tills allt har blivit mjukt. Tillsätt då den smak du vill ha.
Jag prövade timjan i halva satsen och kardemumma i andra.
Den men timjan fick ganska stark smak av just timjan, jag kan tänka mig att det är den sortens sylt som gör sig väldigt bra till en god ost. Kardemummasylten blev sötare, perfekt till rostat bröd. Inte för söt och inte för syrlig heller.

Jag måste erkänna att jag är väldigt svag för sylt man inte kan köpa på ICA eller Konsum!




Krusbärskaka 
Dagens överraskning blev dock en krusbärskaka. I mitt allmänna sockerrus beslöt jag att även hitta fler roliga saker att göra med krusbären. Mina är ganska övermogna nu och något måste man ju göra. Jag hittade ett fantastiskt recept på Pickipickis matblogg. Det är inte en sockerkaka och inte en paj, men kanske något däremellan. Och en kaka man säkert kan stoppa ned andra bär i också. 

Ingredienser
100 gram smör
2 deciliter socker
1 ägg
2,5 deciliter mjöl
2 teskedar bakpulver
2 teskedar vaniljsocker

Rör rumsvarmt smör och socker tills det blivit mjukt. Tillsätt de andra ingredienserna och rör ihop till en mycket fast smet, nästan mer som en lös pajdeg faktiskt.
Häll (eller tryck ut) smeten i en smord, bröad form med löstagbara kanter (vill du göra det extra gott, ta kokosflingor istället för ströbröd).
Dela krusbären och tryck ned dem lite lätt i kakan med snittytan nedåt. Jag använde både gröna och röda krusbär, det blir helt klart snyggast med de röda för de gröna syns inte (men smaken blir densamma).
Grädda i 180 grader i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Ta ut och ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kolonilotter - en antikapitalistisk rörelse?

Jag blev helt betagen av ett samtal i Guardian’s pod Grow, Sow, Repea t häromdagen.  Det som fick mig att sätta mig upp i soffan och rätta ...